fishing

koi

Print

Hvordan fanger man en skalle?


Dette er en artikel ment som hjælp til dem der ønsker at stifte bekendtskab med fiskeri. At fiske efter skaller er nemt, hurtigt og man behøver ikke det store grej for at kunne få nogle hyggelige timer. Det bør være en menneskeret at prøve at fiske, så tag ungerne med ud i naturen.

Grej (det her er enkelt)

Alt du behøver, er en fisketang med kun ét øje. Dette hedder en polestang og fås i mange længder og stangen er teleskopisk. Til børn på 4-6 år passer 3-4 meter, mens større børn kan håndtere stænger på 4-6 meter. Prisen bør ikke være mere end 100 kr. Der er intet hjul og dermed intet kludder. Stangen tåler at ligge i vandet, på jorden og børns generelle omgang med tingene 

Når stangen er foldet ud, bindes en fiskeline til øjet og lines længde skal være stangens længde minus 30-40 cm. Herefter sættes et flåd fast mellem 2 kuglebly og dernæst krogen. Krogen skal være en str. 10 eller 12 og afstanden mellem flåd og krog skal typisk være 40 cm. Du er godt kørende for under 200 kr.

Fiskegrej købes i fiskegrejsbutikker. Aldrig i Bilka og andre varehuse. Kvaliteten er simpelthen for ringe og passer aldrig til den fisk man ønsker at fange.
 

 skallegrej.jpg

skalletackle.jpg

Vælg en sø

Når man skal vælge en sø til skallefiskeri, så gå efter de helt små søer, moser og gadekær. Glemt alt om Furesø og andre store søer, men hold dig til de små. Der er som regel skaller i selv de mindste søer. Undgå søer som ligger meget i skygge, dvs. søer i granskove osv.

skalles.jpg

Vejret

Det må gerne være godt vejr. Dvs. solen skinner og der er en svag vind. Skaller er altid på jagt efter mad.
 

skallefiskeren.jpg

Madding

Bland lidt karry, paprika, olie, vand og mel. Ælt til det bliver en god klump som klistrer lidt, men som kan håndteres. Ælt ikke mere end en bordtennisbold i størrelse.

Fiskeriet

Vælg en plads ved søen som er til at være på. Er der mange træer og buske, så beder man om problemer. Bliver der fodret ænder i søen, så er det altid en god plads. Sæt lidt dej på krogen og ”vip” flåd og krog ud i vandet. Ikke noget med at ”kaste” ud og ikke noget med at have stangen over hovedet. Med en polestang på 3 meter, kan man nemt fiske 5 meter ude og det er rigeligt til skaller. Hvis der ikke er for mange ænder, kan med smide lidt brød i vandet hvor man fisker. Det kan trække lidt flere fisk til pladsen.

Når skallen tager maddingen på krogen ses det som kraftige bevægelser i flådet som ligger/står på overfladen. Løft stangen når flåde bevæger sig. Ikke noget med at flå det hele op af vandet, det resulterer sjældent i noget godt.

skallefangst.jpg

Tag en spand med til søen og lad ungerne studere fangsten. Skallerne kan holdes i våde hænder. Aldrig i et viskestykke eller andet. Slip dem løs efter 15 min. i spanden. Fisken håndteres med generel respekt. Dvs. aldrig på jorden og ikke længe oppe af vandet.

skallebalje.jpg

Handleseddel

Print nedenstående og stik den til din lokale grejshop. Så finder de varerne frem. Alternativt ring til Ballerup Fiskemagasin på 44 66 52 66 og bed dem sende nedenstående (børnepakken fra carp.dk) - så bliver det ikke nemmere!

  • Polestang 3-4 meter kr. 100
  • En pakke kroge i str. 10 eller 12. Kr. 20 pr. pakke med 10 stk. (mærke: kamasan specimen eyed)
  • Kuglebly 0,4 gr., hedder også BB. Kr. 20 (klemmes forsigtigt på linen. Din tandlæge fraråder sikkert bisserne, men de kan bruges)
  • Flåd, hedder penneflåd og fås i mange udgaver. Køb dem i plastik de holder til mest. Vægt belastning 1-2 gr. (2-4 kuglebly). Kr 20 pr. stk.
  • 20 meter line. Tykkelse 0,20. Kan bære ca. 3 kg og det er alt rigeligt. Kr. 10

Vupti så er du klar til skallefiskeri. Pris 190 kr.

God tur!

Tilbage til "artikler".